22 January 2025

ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ

 



Η φώκια μονάχους μονάχους, ζει στη Μεσόγειο είναι ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας μονάχου της οικογένειας των φωκιδών. Παλιότερα ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της μεσογείου, της Μαύρης θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. 

Η μάζα της είναι [θηλυκού, αρσενικού] 240kg-400kg.Επίσης μπορούν και συνεννοούνται με μόνο δεκαέξι λέξεις.




Η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus), είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας μοναχού. Κάποτε ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. 

Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. 

Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στα 250-300 άτομα, ζει στην Ελλάδα όπως λέει το https://cycladesmap.gr/.

Η δραματική μείωση του πληθυσμού οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα. Από την αρχαιότητα κυνηγούνταν για εμπορικούς σκοπούς λόγω του δέρματος και του λίπους της. 

Οι Ρωμαίοι τις χρησιμοποιούσαν και για ψυχαγωγικούς λόγους στις ρωμαϊκές αρένες. Στο Αιγαίο παλιότερα έφτιαχναν από το δέρμα τους σανδάλια και ζώνες και το λίπος το χρησιμοποιούσαν στην παρασκευή κάποιου ματζουνιού. 

Επίσης ακόμα και σήμερα καταδιώκεται ως βλαβερό ζώο από τους ψαράδες λόγω της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει στα δίχτυα τους όταν μπλεχτεί σ’ αυτά. 

Η ηθελημένη θανάτωσή τους από τον άνθρωπο στις ελληνικές θάλασσες, παραμένει η πρωταρχική αιτία θανάτου για τα ενήλικα άτομα του είδους.

 

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ  ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ  

 

Φώτης Ντάφος

No comments:

Post a Comment